UPDATE: 

Fostul stelist a slăbit 7 kg, dar e recunoscut mereu de oamenii cu care intră în contact la spital. Un vechi coleg din Ghencea, Ion Gheorghe, a deschis un cont la CEC pentru a atrage fonduri în sprijinul lui Sameş.

donatii in contulRO31CECESB0108RON0799411, deschis la Cec Bank


Dintre toţi cei care au promis că îl vor ajuta cu bani pe fostul stelist doar Cosmin Olăroiu a făcut ceva concret. Soţia lui Sameş a mărturisit că a fost sunată de Luminiţa Olăroiu, soţia fostului antrenor din Ghencea. „Cosmin îl căuta des, din străinătate, să vadă ce mai face. I-a fost elev la Steaua. În rest, au fost doar declaraţii prin ziare, pe la televizor. Nimeni nu l-a sprijinit pentru a-l duce la tratament în Germania, ar fi nevoie de 25.000 de euro pentru început. Noi am avut un cont deschis, l-a închis fiica mea. Nu pot să mă umilesc, să le cer să trimită banii”, povesteşte, cu ochii în lacrimi, Lorena Sameş, soţia fundaşului cu 47 de selecţii în naţională.

 Cel mai bun jucător al ţării din 1979, de două ori campion şi două Cupe ale României cu Steaua, pentru care a evoluat aproape un deceniu, lui Ştefan Sameş i-a fost diagnosticată o tumoare în zona urechii drepte. Familia şi-a epuizat resursele financiare. Fostul mare fundaş s-a izolat într-o cameră, înconjurat de ziarele şi revistele epocii sale. „Are o şansă doar în afară!”, i-au spus medicii oncologi de la Cluj.

      „Vreau să trăiesc! Salvează-mă!”. Aşa îi spune fostul internaţional din Ghencea soţiei sale.

  Soţia lui Sameş, Lorena (56 de ani), este acum legătura între soţul ei şi lume. Ea povesteşte că „în februarie, pe Ştefan l-au chemat la secretariatul clubului Steaua, unde i s-a spus că va fi demis. I-au pus în acel moment pe mai mulţi antrenori, printre care şi pe Majearu, pe Lajos Sătmăreanu, pe Ţiţi Dumitriu, să semneze un preaviz. În seara aceea a venit acasă schimbat şi atunci au apărut primele semne ale unei semipareze pe partea dreaptă. I-a căzut pleoapa ochiului drept şi nu mai putea respira pe nara dreaptă”. Şi totuşi, timp de 3 săptămîni, Şameş a continuat să meargă în Ghencea zi de zi, pînă pe 23 februarie, cînd a fost demis, după 10 ani în care a făcut parte din corpul de antrenori ai Centrului de copii şi juniori al Stelei.

          Nu au bani de tratament în străinătate
Cheltuielile de tratament şi de cazare din perioada petrecută la Cluj au afectat serios şi resursele financiare ale familiei Sameş. Medicii le-au recomandat celor doi soţi să meargă în Germania pentru a lupta cu mai multe şanse împotriva cancerului. „Pînă acum am reuşit să facem faţă financiar. Dar lui Ştefan i-au tăiat şi din pensia de ofiţer, iar salariul de la Steaua nu era prea mare. În ţară încă putem susţine tratamentul, dar în străinătate ne-ar fi imposibil”, mărturiseşte Lorena Sameş.
Părerea specialistului
„La Amsterdam se oferă cel mai bun tratament”

Lucian David, medic ORL la Spitalul Militar, confirmă că „dacă este vorba de o tumoare nazofaringiană, nu se poate interveni chirurgical. N-am văzut pacientul, ca să pot da explicaţii amănunţite, dar cred că radioterapia ar fi cel mai bun tratament. La Amsterdam ar fi cel mai indicat, unde se face radioterapie intratumorală, cu baghete care conţin substanţă activă. În România nu se poate interveni decît extern”.

25.000 de euro ar costa analizele şi prima fază a chimioterapiei la o clinică din Germania